„Pentru a începe să-l întrezărim pe Dumnezeu, trebuie să ne fi pierdut deja pe noi din vedere”, este gândul Monseniorului Vladimir Ghika pentru ziua de 31 august. La aproape 60 de ani de la moartea lui într-o închisoare comunistă, într-o zi de 31 august 2013 el va fi beatificat la Bucureşti în prezenţa a peste 8.000 de oameni din întreaga lume.
UPDATE Aproape 8.000 de oameni au participat la slujba de beatificare a monseniorului Ghika. Printre aceştia o serie de politicieni, cum ar fi Ion Iliescu, Adrian Năstase, Cristian Diaconescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ciorbea. Premierul Ponta nu participă la ceremonie, însă a transmis un mesaj în care apreciază că monseniorul Vladimir Ghika a fost "un mare spirit european", care a refuzat compromisul cu totalitarismul, iar beatificarea acestui este o mare sărbătoare pentru Biserica Catolică şi un prilej de bucurie pentru toţi românii.
Vladimir Ghika a murit în închisoarea comunistă de la Jilava, la 16 mai 1954, la vârsta de 80 de ani, nerenunţând nicio clipă la credinţa lui în Hristos, în ciuda bătăilor crunte şi a terorii la care a fost suspus în perioada 1952-1954 de către comunişti.
Monseniorul Ghika avea aproape 79 de ani atunci când a fost arestat de comunişti, la 18 noiembrie 1952, pentru că a susţinut comuniunea cu Roma a Bisericii Catolice în România. Un an mai târziu a fost condamnat.
Arestarea lui a avut loc în plină stradă, în timp ce se îndrepta spre un bolnav. Vladimir Ghika este primul preot biritual, care a slujit atât în ritul catolic, cât şi în cel ortodox. În perioada în care Biserica Greco - Catolică fusese decapitată de comunişti, el ţinea legătura cu Vaticanul. Mulţi dintre studenţii şi credincioşii greco-catolici, dar şi cei romano-catolici erau păstoriţi în perioada de prigoană de către Vladimir Ghika. Când comuniştii au aflat că el îi ajută pe tineri şi pe credinci