Deşi este bogată în nutrienţi, excesul de carne roşie poate afecta vasele şi inima şi poate creşte riscul de cancer.
Iată patru motive pentru care ar trebui să consumi carne roşie cu moderaţie:
1. Creşte riscul de Alzheimer
O echipă de cercetători portughezi au constatat că o dietă bogată în metionină ar putea creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Metionina este un aminoacid prezent în mod normal în carnea roşie, peşte, ouă, usturoi, linte sau ceapa, de aceea persoanele care mănâncă în mod frecvent aceste alimente trebuie să aibă grijă în privinţa riscului apariţiei acestei boli.
Cercetătorii spun că în cazul în care concentraţia de metionină atinge un nivel prea ridicat în organismul uman, aceasta se transformă într-un aminoacid numit homocisteina. Astfel, potrivit specialiştilor, dacă nivelul de homocisteină în sânge este mare, există un risc crescut de a dezvolta demenţa de tip Alzheimer. Pentru a ajunge la acestă concluzie, experţii au folosit două grupuri de cobai. Pentru început, şoarecilor li s-a oferit un regim alimentar convenţional, iar în a doua parte a studiului o dietă bogată în metionină, pentru o perioadă de opt luni. Rezultatul cercetării a arătat că şoarecii cu o dietă bogată în metionină prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a dezvolta Alzheimer.
2. Cauzează boli cardiovasculare
Persoanele care mănâncă de două ori pe săptămână carne roşie, de vită, de porc, de vânat, de miel, proaspătă sau prelucrată, prezintă un risc crescut de a suferi de boli cardiovasculare.
Potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard din Boston, SUA, riscul de a suferi de boli de inimă creşte cu până la 30 la sută, comparativ cu persoanele care mănâncă o dată pe săptămână sau mai rar carne roşie.
3. Creşte riscul de cancer de colon
Nivelurile foarte ridicate de fier din organi