În timp ce toţi oficialii au subliniat importanţa sărbătorii şi necesităţii de a vorbi corect limba română, unii oameni au spus că vorbesc moldoveneasca, iar alţii că celebrează sărbătoarea Limba Noastră.
Sărbătoarea limbii a început cu stângul la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Membrii şi liderii de partid le-au luat-o pe dinainte înalţilor demnitari. Preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, au depus ultimii câte un buchet la monumentului domnitorului.
Pe fundalul imnnului cântat în Grădina Publică de un cor în straie naţionale, demnitarii au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu şi cel al lui Grigore Vieru. Primul care a definit pentru sine Ziua Limbii Române a fost preşedintele Parlamentului Igor Corman.
„Nu mă deranjează expresia «limba moldoveneasc㻓
Oficialul a spus că sărbătoarea este o zi în care trebuie să răspundem la nişte întrebări despre cine suntem şi ce limbă vorbim. „Eu cred că nu trebuie să existe o presiune din partea politicii la sensibila întrebare a limbii. Fiecare trebuie să decidă pentru dânsul, aşa cum simte el. Eu mă consider moldovean, aşa cum se consideră părinţii mei şi cum s-au considerat bunicii. Dar limba pe care o vorbesc este limba română. Nu mă deranjează însă expresia «limba moldovenească», întrucât îmi aminteşte de Ion Creangă şi de copilărie“, a explicat diplomatic Igor Corman.
Primarul general Dorin Chirtoacă a fost mai sincer cu sine şi cu presa. „Cu siguranţă, cu toţii ne dăm seama, chiar şi neprietenii, că vorbim şi sărbătorim limba română. din păcate lucrurile nu sunt corectate oficial, pentru a avea şi în acte denumirea adevărată a limbii vorbite“, s-a plâns edilul Capitalei. A şi recunoscut însă că limba română pe care o vorbeşte nu e fără de cusur. „Fiecare dintre noi mai are scăpări de rusisme, şi eu inclusiv. C