Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat vineri, la Conferinţa Regională de medicină a familiei de la Mamaia, că distribuirea cardului de sănătate nu va intra în atribuţia medicului de familie şi de aceea, până la jumătatea lunii septembrie, „vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a rezolva situaţia distribuţiei acestor carduri“. Cu toate acestea, medicii de familie va trebui să ajute pacientul la iniţializarea cardului de sănătate, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Conform Agerpres, ministrul Sănătăţii a abordat în cadrul întâlnirii de la Mamaia tema distribuirii cardului naţional de sănătate, precizând faptul că, împreună cu primul-ministru Victor Ponta, s-a convenit ca distribuirea cardului să nu intre în atribuţia medicului de familie. „De aceea, până la jumătatea lunii septembrie 2013, vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a rezolva situaţia distribuţiei cardului naţional de sănătate. De asemenea, în urma discuţiilor purtate de ministrul Sănătăţii cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină de Familie şi ai Patronatelor medicilor de familie, s-a convenit ca aceştia să ajute pacientul la iniţializarea cardului de sănătate“, se arată şi într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu le-a transmis medicilor de familie că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiza reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important. Potrivit ministrului Sănătăţii, echilibrarea componentelor sistemului sanitar este o parte esenţială a reformei în sănătate.
„Echilibrarea componentelor sistemului sanitar este o parte esenţială în cadrul reformei în sănătate, iar aici vom pune accentul pe medicina de familie, centrele de permanenţă şi ambulatoriul de specialitate, diminuând în paralel cheltuielile cu sectorul spitalicesc, care este un mare c