De 6 luni, Raluca Banciu preda copiilor chinezi la o gradinita din Xiangtan, orasul in care s-a nascut Mao Zedung. Un oras "considerat mic, dupa standarde chinezesti", spune Raluca, avand in vedere ca are pana in 3 milioane de locuitori.
Dupa ce a lucrat multi ani in ONG-uri din Romania, pe problematica sociala si educatie pentru grupurile defavorizate, a facut un pas mare cat lumea si a schimbat complet universul personal, intrand intr-o lume exotica: China.
Sase luni nu sunt mult, dar sase luni printre 3 milioane de chinezi trebuie sa fie ceva.
"Din moment ce nu vorbesc chineza iar chinezii de aici vorbesc foarte putin spre deloc engleza, comunicarea a fost minima, cu exceptia a 2-3 prieteni chinezi vorbitori de engleza. Prin urmare, observatia, chiar si aceasta inconstanta si aleatorie, e principala sursa de informatii pe baza carora mi-am format opiniile", a povestit romanca.
Am intrebat-o pe Raluca Banciu de ce a plecat din Romania. "Dorinta de a pleca era veche, chiar daca China nu era una dintre destinatiile pe care sa le am in minte. Mi-e greu sa pun degetul si sa spun un motiv pentru care am plecat, e o combinatie de curiozitate fata de ce e in alta parte, nevoie de nou, curiozitate sa vad cum reactionez eu".
Cum arata prima zi in China
"Prima zi de China a fost in Beijing, de unde trebuia sa iau trenul spre Xiangtan.
In Beijing am realizat cum va fi sa nu inteleg absolut nimic din ce vorbesc oamenii, dar asta nu era asa rau. Nici in Germania nu inteleg si totusi ma simt confortabil acolo. Aici nu intelegeam nici scrisul, asa ca am inceput sa ma intreb cate zile voi supravietui.
Am fost deopotriva nerabdatoare sa aflu raspunsul, dar si speriata. Cred ca mai bine decat sa spun cum arata prima zi de China, ar fi sa povestesc primele impresii. Multe blocuri foarte inalte pe