Cotidianul american The Washington Post scrie în ediţia de sâmbătă că serviciile americane de informaţii au lansat 231 de atacuri informatice în 2011, vizând Iranul, Rusia, China sau Coreea de Nord.
Potrivit AFP, jurnaliştii americani au făcut această dezvăluire pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).
"Aceste dezvăluiri (...) furnizează noi probe potrivit cărora “războaie cibernetice” tot mai numeroase ale administraţiei Obama se infiltrează pe reţele informatice în străinătate şi perturbă funcţionarea acestora", scrie WP.
În afară de aceste atacuri cibernetice, specialişti "se inflitrează în reţele străine pentru a le plasa sub un control american discret", continuă ziarul, evocând proiectul numit GENIE, al cărui buget se ridică la 652 de milioane de dolari. Astfel, programe de tip malware au fost plasate "în fiecare an în zeci de mii de computere", scrie cotidianul american.
Potrivit documentelor analizate de Washington Post, "până la sfârşitul anului, GENIE urmează să controleze cel puţin 85.000 de programe introduse în maşini alese strategic în întreaga lume", faţă de aproximativ 21.000 în 2008.
"Documentele furnizate de către Snowden şi discuţii cu foşti oficiali americani ilustrează o campanie de intruziune informatică mult mai importantă şi mult mai agresivă decât ceea ce s-a luat în calcul până în prezent", continuă WP.
Între cele 231 de atacuri informatice efectuate în 2011, conform acestor documente bugetare, "aproape trei sferturi vizau ţinte de cea mai mare importanţă, pe care foşti oficiali le identifică ca aparţinând unor adversari ca Iranul, Rusia, China şi Coreea de Nord sau unor activităţi ca proliferarea nucleară", adaugă cotidianul.
Virusul informatic Stuxnet, care a at