Fundația Romani CRISS, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Asociația Generația 2008 (din județul Brașov), Asociația Ketaness 2006 (din județul Giurgiu) și Asociația Forum Art (din județul Buzău), a derulat un proiect educațional prin care a ajutat 500 de copii rromi, din 12 județe ale României, să nu abandoneze școala.
Cei care au implementat acest proiect și-au propus să contribuie la prevenirea și combaterea abandonului școlar în comunitățile de romi, prin ajutorarea elevilor din familii sărace, care prezentau un risc sporit de părăsire timpurie a școlii. În cadrul proiectului au fost implicate cadre didactice rrome și nerrome, care au derulat activități de prevenire și corectare a acestui fenomen. Proiectul s-a chemat „Cluburile de sprijin educațional Chave Zurale” și a fost implementat pe parcursul a trei ani. A fost inițiat în septembrie 2010 și s-a încheat zilele trecute. Programul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
În cei trei ani, organizațiile care au implementat acest proiect au derulat următoarele activități: module de educație remedială la disciplinele limba română, limba engleză și matematică, excursii tematice în județ sau în țară, întâlniri școală-comunitate-părinți romi, activități de educație nonformală, precum ateliere de istorie orală, ateliere de muzică tradițională etc, realizarea unor jocuri și activități pe teme de interculturalitate, organizarea unor concursuri de dezbateri pe teme legate de discriminare, diversitate culturală şi drepturile omului, alături de activități specifice școlii, în care s-a pus accentul pe importanta educației, pe metodele de prevenire și corectare a abandonului școlar. Aceste tipuri de activități fac parte din strategia Romani CRISS de promovare a educației în rândul romilor, prin implicarea activă a p