Filiera cărnii de cal este afectată din nou de un trafic, în Europa, cu carne improprie consumului, care ar viza cel puţin 3.000 de cai, după scandalul lasagnei cu carne de cal din iarnă.
"Apreciem la 3.000 numărul cailor exportaţi de filiera vizată", a declarat pentru AFP procurorul Brice Robin, precizând că o procedură judiciară a fost lansată la sfârşitul lui iunie, de către autorităţile în domeniul sănătăţii din Marsilia, competente în trei regiuni în sudul Franţei.
"Aceasta este o filieră cu Belgia", a subliniat el. "Caii par să provină din Olanda, Belgia, Franţa şi Spania", a precizat procurorul."Există nereguli care au fost constatate", şi anume "în privinţa documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului", a mai spus acesta. "Trasabilitatea a fost în mod voluntar acoperită, constatându-se că unii cai aveau două identităţi diferite", a mai precizat el.
Potrivit unei surse apropiate anchetei, este vorba despre carne de cal improprie consumului. Sindicate din agricultura au afirmat, pe de alta parte, ca "o reţea mafiotă belgiană" ar fi cumpărat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sănătate ale cailor şi ar fi încercat să îi sacrifice pentru a-i strecura în alimentaţia umană, deşi numeroşi cai utilizaţi în scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care îi fac improprii consumului".
"Transportatori belgieni sunt, de asemenea, vizaţi, dar şi un anumit număr de veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sănătate ale animalelor", potrivit procurorului de la Charleville (nord-vest), în apropiere de Belgia. El a anunţat că aproximativ 15 plângeri au fost înregistrate "cam peste tot" în Franţa. Guvernul francez a încercat să ofere asigurări în privinţa consecinţelor sanitare. "Dacă la un moment sau altul vor exista probleme grave, vo