România se situează pe locul 33 din 48 într-un top al publicației Bloomberg, care privește cele mai eficiente sisteme sanitare. Interesant este că la coada topului și după România sunt sisteme sanitare ca ce american, danez, chinez, turc, ungar și belgian. În funcție de ce au alcătuit jurnaliștii americani acest clasament?
Cel mai eficient sistem sanitar din lume este potrivit clasamentului Bloomberg, cel din Hong Kong, cu un scor de eficiență de 92.6, calculat în funcție de speranța de viață (pondere 60%), costul relativ per capita dca procent din PIB de îngrijire a sănătății (pondere 30% și costul absolut per capita de locuitor de ingrijire a sanatatii (pondere 10%). Țările au fost analizate pe fiecare criteriu, iar scorurile au fost ponderate și însumate pentru a obține scoruri de eficiență. Costul relativ este costul de sănătate pe cap de locuitor ca procent din PIB pe cap de locuitor. Costul absolut înseamnă cheltuielile totale de sănătate, care se referă la servicii de prevenire și curative de sănătate, planning familial, măsuri de alimentație sănătoasă și de servigii medicale de urgență. Au fost incluse țările cu o populație de cel puțin cinci milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor de cel puțin 5.000 de dolari și speranța de viață de cel puțin 70 de ani.
Hong Kong alocă 1.409 dolari per locuitor pentru sănătate, iar speranța de viață este de 83.4 ani.
La polul opus se află Statele Unite, care deși cheltuie cel mai mult cu sănătatea per cap de locuitor - 8. 608 dolari, are cele mai slabe rezultate, situându-se pe locul 46 din 48. Speranța de viață este de 78.6 ani, iar scorul de eficiență este 30.8.
România se situează cu 13 locuri în fața SUA, cu un scor de eficiență de 44.9, o speranță de viață de 74.5 ani și cu cheltuieli de doar 500 de dolari cu sănătatea pe cap de locuitor.
Aproape toate țările pe care România l