Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a semnat un acord cu China prin intermediul căruia România va putea exporta din nou carne de porc în această ţară.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta. „Astăzi mi-au spus că au semnat, ANSVSA, acordul cu China. Putem din nou să exportăm carne de porc. Să dea Dumnezeu să producem noi carne de porc că 1,4 miliarde de consumatori nu se epuizează niciodată”, a explicat Ponta, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL de la Mamaia.
În cursul zilei de vineri, România şi China au semnat un Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, care va oferi fermierilor şi producătorilor români posibilitatea de a intra cu carne şi produse din carne de porc, dar şi cu bovine vii pe o piaţă de două miliarde de locuitori, cu o cerere imensă de produse alimentare.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, specialiştii chinezi au efectuat deja două vizite de audit în România, în perioada 22-31 iulie 3013, şi au ajuns la concluzia că sistemul veterinar din România răspunde foarte bine cerinţelor de export impuse de partea chineză.
În prezent, România este prezentă în alte ţări terţe cu tăuraşi vii, respectiv în Israel, iar în China cu subproduse animale precum capete şi picioare de pasăre, râturi şi urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi.