Manualele scolare tiparite nu mai reprezinta de multa vreme principala sursa de informare pentru elevi. Cei mici isi aduna informatiile de pe internet, unde sunt mii de site-uri cu aplicatii, jocuri interactive si referate.
Ca sa-i ajute, parintii le cumpara tablete, e-book-uri si laptopuri, pe care copiii le folosesc si la scoala. Abia de anul viitor vor avea manuale digitale, cu un an mai tarziu decat a promis ministerul.
La 6 ani, Andrei petrece cateva ore pe zi cu tableta in mana. Isi instaleaza singur jocuri si aplicatii care il ajuta sa-si dezvolte vocabularul sau sa rezolve exercitii de matematica.
Alexandra, sora lui mai mare, se documenteaza direct de pe telefonul mobil.
Internetul e plin de site-uri de pe care pot fi descarcate aplicatii cu jocuri interactive, fise de lucru, documentare, referate. Iar parintii investesc in tot felul de dispozitive pentru a-i ajuta pe copii sa invete. Pe de alta parte, editurile se adapteza din mers.
Desi Ministerul Educatiei anuntase ca in decembrie elevii de clasa I vor avea acces la manualele digitale pentru romana, matematica si explorarea mediului, se pare ca acest lucru se va intampla cel mai devreme in septembrie 2014.
In tot acest timp, reprezentantii educatiei sustin ca nu au bani nici macar pentru a tipari manuale noi, asa ca parintii trebuie sa le cumpere pentru copiii lor.
In prezent, doar in scolile private se lucreaza cu manuale si programe digitale, iar profesorii spun ca rezultatele copiilor s-au imbunatatit.
Pana in 2018 tot invatamintul preuniversitar ar trebui digitalizat.
Manualele scolare tiparite nu mai reprezinta de multa vreme principala sursa de informare pentru elevi. Cei mici isi aduna informatiile de pe internet, unde sunt mii de site-uri cu aplicatii, jocu