Cu 95 de ani in urma, in ziua de 30 august 1918, o femeie de 28 de ani, cunoscuta sub numele Fanny Kaplan, a tras mai multe gloante asupra liderului rus Vladimir Lenin, trei din ele ranindu-l fara a afecta organele vitale.
Femeia a fugit de la locul faptei, dar a fost prinsa in statia de tramvai, identificata si arestata.
Era si ea o revolutionara, dar facea parte din alta grupare decat cea a lui Lenin si dorea ca, prin eliminarea acestuia, sa schimbe cursul evenimentelor in Rusia, scrie Infoniac.
Executie fara judecata
Respectiva Fanny Kaplan si-a recunoscut fapta pe loc, justificand-o ostentativ, cu explicatia ca "Lenin submineaza adevarata democratie a muncitorilor". In ciuda presiunilor la care a fost supusa, n-a declarat niciodata de unde avea arma, cu cine mai era in contact si nici cum ar fi actionat mai depate, in cazul cand Lenin ar fi murit, in urma asasinatului.
Pe de alta parte, era cunoscut faptul ca femeia facea de multa vreme parte din cercurile anarhiste din Rusia, unde actiona sub numele de cod "Dora". Mai mult decat atata, fusese candva invinuita de participare la un atac terorist, judecata si condamnata la moarte. Cum insa la acea data era inca minora, pedeapsa i-a fost comutata in detentie pe viata.
Dupa evenimentele din februarie 1917, a parasit temnita, odata cu un mare numar de detinuti care s-au inrolat rapid in miscarile "revolutionare" din acea vreme si a reinceput activitatea printre anarhisti. Nu s-au gasit date care sa faca vreo legatura intre miscarile la care participa si atentatul contra lui Lenin.
Fanny Kaplan a fost anchetata in stilul bolsevic, ca sa "spuna totul", dar intrucat n-a spus nimic, a fost executata in ziua de 3 septembrie 1918, la cateva zile dupa atentat.
O legenda pentru naivi
Niciun document credibil nu poate dove