8.000 de persoane din toată ţara sunt aşteptate astăzi la ora 11.00, la Romexpo, la ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika (1873-1954). Acesta este cel mai mare eveniment organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti, după vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România.
La Sfânta Liturghie care va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, sunt aşteptaţi trei cardinali, 20 de episcopi, peste 200 de preoţi şi mii de credincioşi din ţară şi din străinătate.
Pavilionul central de la Romexpo, de peste 10.000 de metri pătraţi, s-a transformat într-o biserică extrem de încăpătoare. Aici a fost instalat altarul şi o cruce de peste 10 metri pătraţi. Miile de participanţi la ceremonie vor urmări dezvelirea icoanei monseniorului pe ecrane uriaşe.
Liturghia va fi urmată de o celebrare, la ora 17.00, la biserica greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căreia va fi binecuvântată icoana preotului martir.
Accesul la Romexpo se face începând cu ora 8.00.
Odată declarat fericit, Monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit pe 16 mai, ziua martiriului său.
Vladimir Ghika a fost primul preot român care a slujit atât în rit catolic cât şi în cel ortodox.
Beatificarea sa de Biserica Catolică este o etapă în procesul de sanctificare prin care sunt recunoscute virtuţile Monseniorului şi martiriul său pentru credinţă.
Beatificarea înseamnă pentru Biserica Catolică recunoaşterea publică a sfinţeniei unei persoane şi presupune un întreg proces care poate să dureze de la câţiva ani la câteva secole. Există două căi prin care poate fi demonstrată sfinţenia candidatului: minunile înfăptuite sau moartea pentru credinţă.
Congrega