Pe campia Gavanu-Burdea, in lunca Dambovnicului, mai aproape de Bucuresti decat de municipiul resedinta de judet, se afla Cartojani, cel mai populat sat al comunei Roata de Jos (judetul Giurgiu), un loc unde traiesc vreo 4.000 de suflete. De acolo a pornit spre Maramures o poveste aparent incredibila, pentru solutionarea careia mai multe institutii ale statului au alocat resurse importante de timp, bani si personal. Deznodamantul a fost la fel de neasteptat ca si ipoteza care a declansat Cazul „Alina”.
Reteaua. De socializare
... o pagina creata special pe o retea de socializare. „O vrem pe Alina vie!”. Un sumar imaginar: “Daca exist, numele meu e Alina. De multe zile nu i-am mai dat niciun semn. Nu stie daca mai sunt vie sau nu. Nu stie daca am existat cu adevarat sau nu. Dar simte. Pentru ca e om, cu sufletul viu. Nu e doar o alcatuire de carne, oase si interese meschine. … acum e trist, il simt. Pentru ca in acea zi in care i-am dat ultimul semn, sub presiunea unor facaturi de suflete mi-a spus ca nu sunt decat doua posibile cai: ori tot ceea ce spun e pura inventie si atunci am nevoie de ajutor de la medici, ori totul e adevarat si atunci menirea lui e sa ma salveze. Am plans in hohote atunci. Nu imi venea sa cred ca pana si el se indoieste. Pana si el… Dar l-am iertat. Stiam ca, de fapt, se framanta . Ca vrea sa ma gaseasca. imi spunea intr-una: “Te iau de manuta si te scot din nenorocirea aceea”. Daca exist, numele meu e Alina. tineti minte asta. Ca sunteti oameni.”.
De aici a pornit totul. Mai exact, totul a pornit din Cartojani (jud. Giurgiu), dar foarte putini stiu asta. De acum incolo, insa, vor sti multi, pentru ca povestea Alinei devine publica. Identitatea minorilor, precum si unele nume si functii ale unor persoane, care fie au fost implicate in derularea si/sau rezolvarea cazului, fie au constituit surse de informar