Pe Litoralul românesc, costurile pentru o zi de distracție sunt echivalente cu cele pentru o noapte de cazare. Dar pentru un turist, marea și plaja nu sunt de ajuns aproape niciodată. Și totuși, pe ce se duc banii de buzunar?
Distracția produce destindere, amuzament, petrecere, agrement. Adică toate acele elemente care merg bine cu ultravioletele și Marea Neagră. Și în acest cadru, cum altfel s-ar putea distra turistul dacă nu adaugă puțină adrenalină sau câțiva cai-putere?
Agrementul pe Litoralul românesc nu este extrem de variat, dar poate ține un turist ocupat două-trei zile dintr-un sejur de șapte. Fără nicio îndoială, Mamaia este capitala distracției; de altfel, acest titlu și l-a câștigat la Festivalului Internaţional al Cluburilor de la Monte Carlo, anul trecut. Ce-i drept, distincția vine mai mult pentru distracția din cluburi, dar cum Radu Mazăre are în plan organizarea festivalului pe riviera românească, petrecerile din baruri se vor muta pe plajă (se dorește organizarea de curse Formula 1 pe apă, dar şi demonstraţii de aviaţie acrobatică, prezentări de modă şi, mai nou, caravane de care alegorice).
Până atunci, turiștii au alte atracții, mai ales că în stațiune există opt baze de agrement, patru pe malul mării (zona Parc, Flora, hotel Iaki-Riviera și Lido) și încă patru pe malul lacului Siutghiol (Tic-Tac, Capitănie, Pinguin și Caraiman).
Telegondola și aqua parkul, la mare căutare
Câteva minute deasupra stațiunii Mamaia, o distanță de 2,2 kilometri, 50 de metri înălțime și o viteză de cinci metri pe secundă. Aceasta este Telegondola, pe care turiștii o aleg aproape întotdeauna când ajung pe litoral. O călătorie de la Perla până la Cazinou costă 10 lei, iar plimbarea se face deasupra promenadei. Viteza de deplasare îți permite să admiri în detaliu plaja, marea sau lacul Siutghiol. Telegondola