În timp ce copiii de la oraş se joacă pe tablete şi smartphone-uri înainte să ştie să scrie, copiii de la ţară fac eforturi uriaşe să poată ajunge la şcoală. Este şi cazul unui sat din judeţul Cluj unde şcoala s-a desfiinţat acum câţiva ani, iar microbuzul pentru elevi e stricat şi ajunge rar acolo. Aşa că cei mici merg şase kilometri pe jos până în Valea Ierii, la cea mai apropiată şcoală. Cel mai greu e iarna, când copii se luptă cu nămeţii, doar ca să nu absenteze şi să poată ţine pasul cu ceilalţi colegi.
15 copii de toate vârstele, de la grădiniţă şi până în clasa a VIII-a, se chinuie să înveţe carte. În mod normal, aceştia ar trebui transportaţi cu microbuzul şcolar până la Valea Ierii, dar maşina, un ARO vechi de aproape 20 de ani, poate ajunge la copii doar toamna şi primăvara, nu şi iarna.
"Microbuzul e foarte vechi", spune Sanda Chiorean, mama unuia dintre copii. "Nu are frâne, nu are nimic. Copiii sunt în pericol că nu ştii niciodată, cade o roată sau ce se poate întâmpla".
Din 16 septembrie, microbuzul nu mai poate parcurge cei 6 kilometri până în satul Plopi, spune directoarea şcolii din Valea Ierii, Maria Marcu. "Avem un ARO care este în stare dificilă, este distrus. am investit peste 200 de milioane (20.000 lei-n.red.) în el acum doi ani, dar la maşinile astea am înţeles că nici piese de schimb nu se mai găsesc. Şi acum este impracticabil, nu mai poate fi folosit", spune ea.
Pentru că acum câţiva ani numărul de copii a scăzut, a fost desfiinţată şi şcoala din sat. Doar băncuţele şi catedra mai amintesc de faptul că până acum câţiva ani în sat a funcţionat o şcoală. Acum clădirea este lăsată în paragină, iar pentru copiii din satul Plopi, clopoţelul sună acum la câţiva kilometri distanţă de casa lor. Reporterul Realitatea TV Cluj l-a întrebat pe un copil cum ajunge la şcoală. "Câteodată pe jos, câteodată cu maşina", spune el. C