Pentru prima dată în ultimele decenii, este posibil ca o eventuală acţiune militară majoră a SUA – în cazul despre care vorbim, una contra regimului de la Damasc – să nu fie direct sprijinită de către Marea Britanie. Această perspectivă a fost deschisă, cu doar două zile în urmă, de rezultatul unui vot în Camera Comunelor, echivalentul britanic al Camerei Deputaţilor. 285 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului britanic au votat împotriva unei moţiuni înaintate de guvernul Cameron, moţiune care prevedea explicit posibilitatea unei implicări militare în Siria, ca urmare a folosirii unor arme chimice într-un atac întreprins, la 21 august, în suburbiile Damascului.
Atacul cu arme chimice despre care vorbim, soldat cu peste 300 de morţi şi cu internarea în spital a mai multor mii de oameni este deja considerat a fi o crimă împotriva umanităţii, iar preşedintele american Barack Obama a declarat, încă de miercuri, că SUA iau în calcul inclusiv o lovitură militară de precizie împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Acesta este considerat a fi responsabil de moartea a peste 100.000 de oameni de la începutul protestelor opoziţiei, în primele luni ale lui 2011.
Un trend ce funcţionează, practic neîntrerupt, încă din 1940
În sprijinul moţiunii propuse de guvernul Cameron au votat doar 272 dintre deputaţii britanici. Cu o diferenţă de doar 13 voturi, Camera Comunelor a blocat astfel, cel puţin parţial şi temporar, posibilitatea ca Londra să fie, din nou, alături de SUA. Aducem aici aminte faptul că între Marea Britanie şi SUA există un parteneriat strategic extrem de strâns, care funcţionează practic neîntrerupt încă din 1940. La vremea aceea, Londra rămăsese complet singură în faţa presiunii crescânde a Germaniei lui Hitler, iar ajutorul masiv, economic şi militar primit din partea SUA, chiar şi înainte de 7 decembrie 1941