Venerabilul Vladimir Ghika a devenit, sâmbătă, Fericit, fiind beatificat în prezența a peste 8.000 de persoane. El va fi celebrat în fiecare an la 16 mai, data nașterii sale. De azi, are un imn dedicat lui și o rugăciune specială, consemnează digi24.ro.
Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika reprezintă, dupa vizita Papei Ioan Paul al II-lea în ţara noastră, cel mai important eveniment pentru credincioșii catolici din țara noastră. Și nu numai pentru ei. Pentru toți românii este un prilej de recuperare a unor adevăruri istorice ascunse timp de decenii de comuniști.
Papa Francisc a semnat, în ziua de 27 martie, decretul prin care recunoaşte martiriul preotului român născut la Constantinopol (Istanbulul de astăzi) şi ucis la Bucureşti, în închisoarea Jilava, în 1954.
Este a treia beatificare a unui martir din România, după cea a episcopilor Szilard Bogdanffy (2010) și Janos Scheffler (2011), care au murit în penitenciarele Aiud, respectiv Jilava, la începutul anilor '50.
În audiență au fost prezenți peste 30 de descendenți din familia Ghika, dar și istoricul Neagu Djuvara, a cărui căsătorie a fost oficiată, în vremuri dificile, de monseniorul Ghika.
Vladimir Ghica a fost prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei. Tatăl lui Vladimir Ghica a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe si al apărării al României. Fratele său a fost Dimitrie I. Ghica.
După instaurarea regimului comunist, episcopii greco-catolici şi mulţi preoţi catolici şi ortodocşi au fost arestaţi. Bolşevicii se temeau cel mai mult de ceea ce nu puteau controla: de puterea credinţei.
Monseniorul Ghika era conştient că persecuţiile aveau să fie din ce în ce mai dure. Deşi putea să plece cu trenul regal în anul 1948, a ales să rămână. Credincioşii aveau mai mult ca nic