Numărul de persoane ce formează populaţia stabilă din judeţ, luat în calcul pentru stabilirea indicilor din şomaj, este mai mic, conform datelor din recensământul din 2011.
La sfârşitul lunii iulie, în judeţul Neamţ erau înregistrate 10.802 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care în plată erau 2.991 de persoane, iar neindemnizabile 7.811 persoane. Rata şomajului în judeţul Neamţ era, la 31 iulie 2013, de 5,49%, acest indicator reprezentând procentul numărului de şomeri în populaţia activă civilă. Ponderea şomerilor a fost în creştere în ultima lună, din cauza numărului mare de absolvenţi ai unor forme de învăţământ care au intrat în evidenţa agenţiilor locale. “Ne aşteptăm, de asemenea, la o creştere a ponderii şomerilor, determinată de modul în care se face raportarea, având în vedere că vom folosi datele obţinute în urma recensământului din 2011, conform căruia numărul de persoane care formează populaţia stabilă din judeţ, pe care îl luăm în calcul la stabilirea indicatorilor, este mai mic decât cel pe care l-am folosit până acum”, a spus directorul executiv al AJOFM Neamţ, Daniel Chirilă.
Cele mai multe dintre locurile de muncă aflate în această săptămână în oferta Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Roman sunt din domeniul industriei textile şi din construcţii. Pentru zona Romanului se află în ofertă 140 de locuri de muncă. Se caută 16 confecţioneri – asamblori din textile, cinci controlori de calitate, patru muncitori necalificaţi în industria confecţiilor, doi operatori confecţioneri îmbrăcăminte din ţesături şi trei şefi de formaţie. În construcţii se caută 14 dulgheri, trei faianţari, trei fierari – betonişti, nouă muncitori necalificaţi în demolarea clădirilor, cinci zugravi şi cinci zidari. Domeniul serviciilor şi comerţului este, de asemenea, bine reprezentat, în ofertă regăsindu-se doi manichiurişti, p