După ce a deschis Festivalul „George Enescu“ cu Rapsodia a doua de Enescu, Daniel Barenboim va reveni în această seară la Sala Palatului alături de Capela de Stat din Berlin, cu un program de Mozart şi Verdi
Articol realizat de Ecaterina Stan
Daniel Barenboim, în vârstă de 71 de ani, se află pentru a treia oară în Bucureşti. În 1998 a dirijat Orchestra din Chicago, iar în urmă cu doi ani, ca şi anul acesta, Capela de Stat din Berlin. Daniel Barenboim a deschis duminică seară Festivalul „George Enescu“, cu un program care a inclus Enescu, Beethoven şi Elgar. Astă seară, artistul va interpreta Concertul nr. 10 pentru două piane în Mi bemol major K365 de Mozart, alături de pianistul Radu Lupu, pe care l-a definit ca pe „unul dintre cei mai minunaţi şi binecunoscuţi artişti români din toate timpurile“. În partea a doua a programului din această seară, susţinut de Capela de Stat din Berlin, vor fi Quattro pezzi sacri, de Giuseppe Verdi. Daniel Barenboim a întemeiat în 1999, împreună cu regretatul său prieten Edward Said (1935-2003), West-Eastern Divan Orchestra, alcătuită din tineri muzicieni arabi şi israelieni pentru a aduce „armonie în locul discordiei“. „Festivalul «George Enescu» este important pentru că Enescu a fost o figură majoră“, a mărturisit artistul, într-un interviu, în exclusivitate, pentru suplimentul Festivalului „George Enescu“ , editat de „Adevărul“.
Ce v-a făcut să veniţi aici de atâtea ori? Ce vă atrage la Festivalul „Enescu“?
De trei ori nu e „de multe ori“! Sunt festivaluri la care merg în fiecare an, de decenii. Festivalul „George Enescu“ este important pentru că Enescu a fost o figură majoră! Festivalul omagiază un foarte mare muzician, care face parte din patrimoniul naţional şi mondial.
Mai aveţi în repertoriu şi alt opus enescian, în afară de Rapsodia a doua?
Am