Cunoscut drept corul de bărbaţi din Finteuşu Mare, judeţul Maramureş, aplaudat la „Românii au talent“, a cântat la Cluj, ieri, de Ziua Limbii Române. Corul are vreo 52 de membri cu vârste cuprinse între 14 şi 86 de ani, dar la Cluj au venit vreo 30.
În faţa clădirii Casino din Parcul Central al Clujului, tinerii şi bătrânii din corul bărbătesc din Finteuşu Mare au cântat melodii în care i-au amintit pe daci, romani, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu şi pe Avram Iancu. Au venit în straie populare cu pălării (clopuri) specifice Ţării Chioarului (din judeţul Maramureş).
„Noi suntem corul din Finteuşu Mare, poate aţi auzit de noi. Am mai cântat la Cluj. Vă prezentăm azi, de Ziua Limbii Române, o istorie a poporului român prin cântec“, le-a explicat oamenilor din public Andrei Dragoş, dirijorul corului, în vârstă de 66 de ani.
Îndată se împlinesc 10 ani de când este la cârma acestui cor cu care a fost peste tot, în toată Europa şi România.
Din repertoriul corului fac parte cântecele: „Dorul Ardealului“ şi „Marşul lui Tudor“ de Aurel Popovici, „Românul“ şi „Cisla“ de Ciprian Porumbescu, “Resunetul Ardealului” de Ion Vidu, “Pui de lei” de Ionel Brătianu, “Ceasul rău” de Izidor Vorobchievici etc.
„Fiecare dintre noi avem alte profesii, dar cântăm de plăcere. Cântăm şi trăim cu speranţa că va fi mai bine în ţara asta care este Ţara Făgăduinţei. Noi aşa o vedem“, zice Andrei Dragoş.
Tot el consideră că limba română este atât de frumoasă şi are un bagaj fonetic atât de darnic încât regretă că unii români, fie tineri, fie politicieni, rostesc două cuvinte în română şi pe al treilea în engleză, italiană ori spaniolă.
„Bagajul fonetic al limbii române e atât de frumos încât nu trebuie să apelăm la neologisme sau la cuvinte din alte limbi“, susţine dirijorul corului.
Cântă la 72 de ani
Unul dintre membrii corul