De curand Vicepresedintele Consiliului Concurentei, Valentin Mircea a scris o opinie foarte interesanta intitulata Economia Romaniei si Intangibilii. Textul poate fi consultat aici.
In text autorul se refera la eforturile Consiliului Concurentei de a ajuta la asanarea economie Romaniei inclusiv prin “Eliminarea vacilor sacre”.
Intr-o tara cu Miorita ca si reper literar si fara un cult al vacilor ca si in India, probabil efortul ar trebuit directionat catre Eliminarea Oilor Sacre.
In ciuda eforturilor Consiliului Concurentei se pare ca totusi au ratat o astfel de Oaie, de cartea recordurilor.
Actuala opinie incearca sa atraga atentia asupra acestei scapari, desi s-ar putea ca si spiritul de justete sa fie invers proportional cu dimensiunea problemei si sa se diminueze pe masura apropierii finalizarii mandatului si a prescrierii.
In Octombrie 2008, d. Isarescu a alertat prin iesirile publice Consiliul Concurentei asupra unei asa zise situatii de manipulare a pietei dobanzilor.
Consiliul Concurentei a deschis o investigatie pe care a inchis-o de abia in Mai 2013, mentionand ca cele mentionate de d. Isarescu nu s-au regasit in datele de piata si cele preluate de la banci. Pe parcursul investigatiei 2 banci, Raiffeisen si BRD au fost amendate pe motive de forma si nu de fond.
Ceea ce pare ca a trecut cu vederea Consiliul Concurentei era exact implicarea d. Isarescu in manipularea dobanzilor si a angajatilor din BNR.
D. Isarescu a fost prins in scandalul dobanzilor exact asa cum a fost prins vicepresedintele Bancii Angliei, cel care a pierdut pe acest motiv sansele de a deveni Guvernator.
Implicarea d. Isarescu este motivul probabil pentru care Consiliul Concurentei a decis sa nu se uite la celelalte 5 banci si fixarea dobanzilor mai jos decat piata, producand o paguba semnificativa deponentilor in lei.
Manipularea dob