Societatea Studenţilor Medicinişti oferă studenţilor, în fiecare an, şansa de a face un stagiu de practică într-o ţară străină. Student în anul V la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Florin Panduru tocmai s-a întors dintr-o astfel de călătorie. El a stat, timp de o lună, în Egipt şi a povestit pentru GdS cum a fost această experienţă, mai ales în contextul stării conflictuale de acolo.
GdS: Te-ai întors recent din Egipt, dintr-un stagiu de practică medicală care a durat o lună. Cum ai ajuns să pleci tocmai acolo?
Florin Panduru: În fiecare an, SSM (Societatea Studenţilor Medicinişti - n.r.) organizează un concurs pentru o serie de burse în departamente preclinice şi clinice în diverse ţări. În funcţie de nota obţinută, am ales ţările în care am vrut să mergem. Întâmplarea a făcut să nu am una dintre cele mai mari note la acest examen (lucru care în acest moment mă bucură) şi nu am mai avut multe opţiuni. Aşa că am ales Egiptul, o ţară pe care voiam să o vizitez de când eram mic, dar care, în perioada în care am dat examenul, se afla într-o oarecare stare de nelinişte. Nu era foarte căutată. După alegerea ţărilor, fiecare a primit un contract pe care erau înscrise plăţile ce trebuia făcute în decursul următoarelor luni. Eu am avut de achitat 160 de euro, o sumă nu foarte mare pentru cazarea pe o lună cu trei mese pe zi, dar aceste taxe au variat în funcţie de ţară şi de numărul de contracte semnate cu fiecare, preţurile oscilând între 85 şi 250 de euro.
GdS: Care a fost primul lucru pe care l-ai observat atunci când ai luat contact cu această ţară?
F.P.: Primul lucru care îţi sare în ochi este traficul rutier. Orice manevră făcută de orice şofer egiptean s-ar solda cu suspendarea permisului şi o amendă usturătoare în ţara noastră. La ei, în schimb, este absolut normal să mergi pe contrasens pe autostradă, să depăşeşti pe trotu