Vrâncenii au început să renunţe la creditele în valută şi preferă împrumuturile în moneda naţională, arată ultimele statistici comunicate de instituţiile bancare.
Banca Naţională a anunţat că, pentru luna iulie, valoarea restanţelor bancare din Vrancea a ajuns la peste 260 milioane lei, credite contractate de firme şi persoane particulare. Deşi ponderea este deţinută, în continuare, de restanţele la creditele în moneda naţională, cu aproape 144 milioane lei, acestea sunt în scăderea faţă de lunile anterioare. De exemplu, în luna martie, restanţele la creditele în lei erau de 150 milioane lei la o valoare totală de 861 milioane lei. În schimb, în iulie, valoarea totală a creditelor în lei a ajuns la 882 milioane lei, din care agenţii economici au împrumutat 542 milioane lei.
O situaţie diferită este la creditele în valută. Deşi sunt în continuare preferate de populaţie, creditele în valută au scăzut până la 916 milioane lei, de la 940 milioane lei în luna martie. În schimb a crescut valoarea restanţelor, care a depăşit 117 milioane lei, adică mai mult de 10% din valoarea totală a creditelor în valută contractate de populaţie şi agenţii economici vrânceni. Ponderea la creditele în valută o deţin persoanele fizice, cu 545 milioane lei. De altfel, datorită dobânzilor mici, creditele în valută sunt preferate de populaţie pentru împrumuturile imobiliare. Astfel, împrumuturile în valută pentru achiziţionarea unei locuinţe erau de 208 milioane lei.
Ultimele date publicate de Banca Naţională pentru luna iulie arată însă şi o scădere a economiilor păstrate de vrânceni, care au ajuns la 1.607 milioane lei, din care peste 505 milioane lei în valută şi1102 milioane lei. Cifrele arată că vrâncenii au avut încredere mai mult în moneda naţională pentru a-şi păstra economiile. Faţă de începutul anului, conturile şi depozitele în lei au scăzut cu aproape 23