Cu exact două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, peste o treime dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Situaţia a fost prezentată, la sfârşitul săptămânii, în Colegiul Prefectural, principalul motiv pentru lipsa autorizării fiind sursa de apă potabilă.
La nivelul judeţului Olt funcţionează 580 de unităţi de învăţământ, dintre care doar 375 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Dintre cele 205 unităţi care nu au autorizaţie, 29 nici n-au mai solicitat, managerii lor fiind conştienţi că nu îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţie. În cazul a 176 de şcoli, solicitările pentru obţinerea autorizaţiei sanitare au fost respinse. Situaţia a fost expusă, vineri, de reprezentanţii ISJ Olt, în cadrul Colegiului Prefectural.
„Un număr de 29 de unităţi şcolare nu solicitaseră autorizaţie sanitară de funcţionare. Noi am făcut adrese către fiecare unitate şcolară, le-a fost transmis acest lucru şi dânşii au demarat procedurile. Acest lucru s-a întâmplat, săptămâna trecută, când şi Direcţia de Sănătate ne-a cerut sprijinul şi colaborarea. Au avut loc şi schimbări la nivel de conducere, au fost şi examenele de final de ciclu. Unele dintre aceste şcoli nu au apă potabilă şi atunci nu au cum să obţină aceste autorizaţii. Unii au, de exemplu, patru structuri, dintre care una nu are apă, caz în care nu i se acordă autorizaţie sanitară de funcţionare”, a declarat Adrian Bărbulete, inspector şcolar pentru implementarea descentralizării instituţionale.
Cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor de funcţionare şi igienico-sanitare, necesare pentru acordarea autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt: lipsă sursă proprie de apă potabilă; lipsă apă curentă; calitatea necorespunzătoare a apei; clădiri având componente de construcţie deteriorate (faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri