De la 1 septembrie a intrat in vigoare TVA-ul de 9% la paine, prima micsorare de taxe dupa mai multi ani de austeritate in care ne-am obisnuit cu biruri tot mai mari. Sa fie acesta inceputul unui sir de reduceri ale poverilor fiscale, inclusiv a scaderii CAS, sau doar o masura de ochii electoratului?
Masura scaderii TVA la 9%, ce-i drept una temporara, a inregistrat deja primele efecte, pretul painii coborand in magazine. Reducerea CAS cu 3 puncte procentuale ar putea fi umatoarea micsorare de taxe operata de Guvern, daca va gasi solutii pentru introducerea acesteia. De ce nu se cauta solutii si pentru masura de diminuare a cotei unice de impozitare, de care ar beneficia mediul de afaceri? Sa fie oare o explicatie marimea electoratului beneficiar?
Indiferent de motivele aflate in spatele acestor masuri, ele impart tabara analistilor economici in doua: cei care promoveaza prudenta prin scaderea unor anumite biruri si cei care spun ca statul poate aplica toate aceste reduceri de taxe, daca isi reduce cheltuielile.
Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca ministrul Finantelor si cel al Bugetului trebuie sa gaseasca solutii privind reducerea CAS cu 3 puncte procentuale in bugetul pe anul viitor, aceasta fiind o promisiune, dar si un obiectiv al USL.
Solutie pentru iesirea din saracie
In acord cu declaratiile premierului, Cristian Socol, consilierul acestuia pe probleme macroeconomice, a spus ca reducerea CAS este strict necesara in cazul Romaniei, care are una dintre cele mai mari poveri fiscale pe munca din UE, 43%.
"Reducerea CAS stimuleaza crearea de locuri de munca. Romania a pierdut 740.000 de salariati in perioada septembrie 2008 (punctul initial al manifestarii crizei) - ianuarie 2011 punctul de minim atins privind efectivul salariatilor. Cresterea ratei ocuparii reprezinta una dintre sol