Timişorenii au început să iasă în stradă săptămânal pentru a protesta împotriva poluării aerului. Pe lista ”neagră” a activiștilor de află două dintre cele mai mari companii mondiale – Continental și Smithfield.
Totul a început cu o fotografie în care opt oameni s-au pozat cu maștile anti-praf pe figură. s-au adunat lângă fântâna din Piața Unirii din Timișoara, au pus măștile pe față și au pozat pentru un instantaneu. Imaginea a făcut record de audiență pe rețelele de socializare, numărând zeci de mii de vizualizări și sute de distribuiri. Ieri, au fost mai mulţi – 33 de timișoreni, inclusiv copii.
”Sâmbăta viitoare ne adunăm iarași, în speranța că numărul nostru, în creștere, va fi luat în seamă de cei care trebuie să apere dreptul fiecăruia de a respira un aer curat”, a spus inișiatorul protestului, Ciprian Baciu. El explică și miza acțiunilor – ” e dreptul nostru la un aer curat, dreptul la sănătate”.
Conform unui raport preliminar al OMS, publicat în 31 ianuarie 2013, au fost descoperite noi efecte nocive asupra sănătăţii produse de poluarea aerului. Documentul arată că expunerea prelungită la particule mici de praf poate duce la ateroscleroză, tulburări ale naşterilor şi boli respiratorii la copii. Este, de asemenea, posibilă o legătură între poluarea aerului şi bolile neurologice, diabet, decesele produse de bolile respiratorii şi cardiovasculare.
În primăvară un material al cunoscutului post de radio german Deutsche Welle a dat ”O notă proastă pentru calitatea aerului în Balcani”, citând ca sursă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care pune Timişoara pe locul al cincilea între cele mai poluate oraşe din zonă, după Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), Tetovo, Skopje (Macedonia) şi Plovdiv (Bulgaria). Primarul Nicolae Robu a declaratla momentul rezpectiv că se impugn măsuri urgente – ”Eu sunt foarte nemulţumit de starea în car