Preşedintele american Barack Obama a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a decis lansarea unor atacuri „limitate ca timp şi amploare“ împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru că a comis un atac cu arme chimice, însă va trece decizia de lansare a atacului prin Congres. Obama, care a obţinut susţinerea Franţei dar a pierdut-o pe cea a Marii Britanii în această operaţiune, a subliniat că ar putea să dea ordinul de atac şi fără să consulte forul legislativ, însă nu o va face.
„Chiar dacă am puterea să lansez această acţiune militară fără autorizarea specifică a Congresului, ştiu că ţara noastră va fi mai puternică dacă urmăm această cale şi că acţiunile noastre vor fi mai eficiente“, a apreciat Obama.
Trecerea deciziei de atac prin Congres, care este în vacanţă până pe 9 septembrie, îi oferă timp preşedintelui american să caute susţinere internaţională în acţiunile împotriva regimului de la Damasc. În acelaşi timp, premierul britanic David Cameron ar putea căuta un nou vot în parlament pe tema acţiunii militare.
Franţa a fost propulsată în poziţia de principal aliat al Statelor Unite în dosarul sirian, după retragerea Marii Britanii, unde parlamentul a votat săptămâna aceasta împotriva unei intervenţii armate.
Atacul chimic din Siria a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile de informaţii americane, a anunţat vineri secretarul de stat american John Kerry, citat de AFP.
Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, difuzat de Casa Albă şi care se sprijină pe surse „multiple“, guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic în acest atac, fiind „foarte improbabil“ ca acesta să fi fost comis de rebeli, menţionează sursa citată.
Cum a rămas Marea Britanie pe dinafară
Parlamentul britanic a decis la