Robert Prechter, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale, anticipează o implozie a creditului de zeci de trilioane de dolari
"Cred că povara datoriilor este într-atât de mare încât este imposibil de plătit orice ar face oricine, incluzând Guvernele şi băncile centrale"
Întreaga structură de credit constituită la nivel mondial reprezintă un adevărat monstru al datoriilor, care aglomerează obligaţii de aproximativ 200 trilioane de dolari, spune Robert Prechter, preşedinte al companiei financiare Elliott Wave International. Într-o intervenţie televizată pe Russia Today, acesta a adăugat că anticipează o dezintegrare a acestuia; aceasta nu se va întâmpla prin inflaţie pentru care el nu vede nicio şansă, ci aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în istorie prin deflaţie. Repudierea datoriilor şi prăbuşirea în lanţ a băncilor este scenariul cel mai probabil, iar investitorii care mizează pe reuşita intervenţiilor statelor şi a băncilor centrale vor avea surpriza să afle că s-au înşelat.
"Cred că marea problemă pe care o avem este cea a datoriilor", a declarat Prechter. La nivel global sunt datorii de 57 trilioane dolari denominate în moneda SUA şi în total aproximativ 200 trilioane dolari echivalent în alte valute. La acestea se adaugă garanţiile şi obligaţiile sociale asumate de Guvernul federal american care se ridică la 84 trilioane dolari şi aproximativ 1.000 de trilioane dolari (noţional) în piaţa instrumentelor derivate. "Cred că povara datoriilor este într-atât de mare încât este imposibil de plătit orice ar face oricine, incluzând Guvernele şi băncile centrale", a afirmat Prechter.
Unele simptome ale deflaţiei sunt deja cu noi
Deznodământul va fi cel care a urmat de obicei în istorie perioadelor de supraîndatorare, acela al deflaţiei. Deja avem semnale că aşa ceva survine deşi până acum băncile c