Directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Ion Anuţa, a declarat vineri, 30 august, în conferinţa de presă care a urmat Colegiului Prefectural, că Ministerul Agriculturii are suspiciuni cu privire la înţelegeri între marile depozite şi marii procesatori pentru a menţine preţul mic la cereale.
Vorbind despre rezultatele campaniei agricole de vară, a subliniat că în acest an producţiile au fost net superioare celor de anul trecut, însă în cazul grâului, spre exemplu, preţul mic de pe piaţă se explică atât prin oferta mare, cât şi prin deficienţele de calitate, la care se adaugă, iată, noi teorii.
„40% din grîul recoltat în judeţ este grâu furajer. Pe de altă parte, există, e drept, la nivelul Ministerului Agriculturii, şi suspiciunea că ar exista înţelegeri între marile depozite şi marii procesatori pentru a menţine un preţ scăzut. S-a făcut o comisie de analiză, urmează să se publice rezultatele”, a spus Anuţa.
Ce s-a întâmplat în acest an ar trebui să fie, însă, învăţătură de minte pentru fermieri, a opinat şeful DAJ, şi să-i determine să se asocieze pentru a construi silozuri şi a-şi permite să vândă mai scump în iarnă.
Vestea bună la începutul toamnei este însă aceea că am putea plăti mai puţin pentru pâine, nu pentru că grâul e ieftin, ci pentru că a scăzut valoarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA).
„Eu sunt convins că de la 1 septembrie preţul se va reduce, în super-market-uri şi în magazinele proprii ale brutăriilor cu siguranţă. Există propuneri şi pentru înfiinţarea raioanelor speciale, astfel că până la sfârşitul lunii septembrie ne putem aştepta să le regăsim în magazine, pentru că acest produs comportă un regim special de evidenţă, pentru a nu înregistra evaziune”, a spus Anuţa.