De când aşteptau să vadă minunea asta: să se ieftinească pâinea! Pensionarii s-au aşezat la coadă să cumpere mai ieftin, dar nu peste tot au găsit mult trâmbiţatele ieftiniri. Marile magazine s-au ţinut de cuvânt şi au afişat preţuri mai mici, dar la colţul blocului situaţia este alta.
Taxa pe valoare adăugată (TVA) la pâine este de ieri 9%, mai mică cu 15%. Este un experiment pe care şi l-a asumat Guvernul pentru a limita evaziunea fiscală din acest domeniu. Aşadar, de ieri, pâinea pe care o cumpăram până acum cu 1 leu trebuia să coste doar 85 de bani. Reporterii Click! au mers să vadă dacă s-a întâmplat „minunea".
Am găsit preţuri diferite în fiecare magazin în care am intrat. Un leu este în cartierul Tei.
30 de magazine care vând pâine au fost controlate în Capitală
„A fost cu weekendul ăsta şi nu am avut timp să verificăm facturile de la brutărie", ne-a răspuns o patroană de magazin. „Este 90 de bani, dar nu am avut timp să schimbăm eticheta cu preţul de la raft. A rămas tot 1 leu", ne-a spus o vânzătoare.
„Noi am scăzut 20 de bani la toate sortimentele de pâine şi ne bucurăm că avem clienţi de două ori mai mulţi în această dimineaţă", ne-a explicat un patron de cuptor de pâine.
Click! a cumpărat ieri pâine cu 1 leu
La magazinele specializate şi în supermarketuri, preţurile noi variază între 0,79 lei şi 0,89 lei. „Aşa, maică, daţi-ne pâinea mai ieftină, că e mâncarea noastră de bază. Nu e mult 10 bani, cât ne rămân acum, dar pentru noi contează fiecare bănuţ. Altă dată cumpăram două, trei pâini, dar nu ne mai ajungem cu banii. Consumăm şi ultima firimitură", ne-a spus tanti Stela, pe care am găsit-o la o coadă, la pâine.
Toate produsele de panificaţie ar trebui să se ieftinească, inclusiv covrigii, dar nu şi cele de patiserie sau care au zahăr, cum ar fi cozonacii şi checurile.
Schimbări de la 1