Populaţia plăteşte, de la 1 iulie, un preţ de aproximativ 109 lei/MWh, la care se adaugă TVA şi acciza de 1,28 de lei/kWh, pentru gazele consumate. Din acest preţ stabilit de ANRE (reglementatorul pieţei de energie), 42% reprezintă costul gazelor din producţia internă. Aceşti bani sunt încasaţi de Romgaz şi Petrom, principalii producători de gaze, care cumulează peste 90% din piaţă.
Potrivit datelor pe care ANRE ni le-a pus la dispoziţie (vezi tabel), costul gazelor de import reprezintă 6% din tariful reglementat. Sumele aferente ajung la firmele (WIEE, Conef, Imex Oil) care aduc gazele ruseşti de la Gazprom.
Transgaz încasează, pentru serviciile de transport, 15,9% din preţul reglementat plătit de populaţie, iar distribuitorilor de gaze (GDF Suez şi E.ON) le revine un sfert din acest tarif. Activitatea de furnizare (prestată tot de GDF şi E.ON în cazul consumatorilor casnici) reprezintă un procent de 6-7%.
Pentru activităţile de distribuţie şi furnizare reglementată a gazelor naturale, valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RoR) stabilită de ANRE este de 8,63 lei/MWh. Pentru activităţile de transport şi înmagazinare a gazelor naturale valoarea RoR este de 7,72 lei/MWh.
RoR reflectă costurile de capital implicate de realizarea activităţii reglementate într-o manieră prudentă, având în vedere condiţiile curente ale pieţei de capital, ne-a precizat ANRE.
În cazul activităţii de distribuţie a gazelor, nivelul investiţiilor recunoscute de către ANRE în tarifele reglementate în vigoare reflectă situaţia din anul 2008. În cazul activităţii de transport, până la data de 1 aprilie 2013, tariful de transport în vigoare cuprindea valoarea investiţiilor realizate şi puse în funcţiune până la data de 30 iunie 2009.
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, la finele lunii iulie, că preţul gazelor naturale va avea o creştere de