Manuale, culegeri sau caiete speciale pentru teme. Asta cară zilnic elevii din ziua de azi în ghiozdane, totul, teoretic, pentru o educaţiei de calitate. La fiecare început de an şcolar medicii avertizează că mulţi şcolari sunt corigenţi la capitolul sănătate. Un studiu al Ministerului Sănătăţii arată că greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 10 la sută din cea a copilului, ca să nu-i afecteze creşterea sau coloana vertebrală.
Cu toate acestea, opt din zece elevi ajung la kinetoterapie, pentru că au probleme cu coloana vertebrală. Şi nu doar greutatea ghiozdanelor este singura care afectează sănătatea elevilor, în special al celor mai mici dintre ei. În unele unităţi de învăţământ nici măcar mobilierul nu mai este pe măsura lor. Investiţie care nu ar păgubi într-atât bugetul factorilor responsabili. Însă aceste neajunsuri devin nesemnnificative atunci când în România secolului XXI, există încă unităţi şcolare fără apă, canalizare sau încălzire termică. Nici judeţul nostru nu este străin de această situaţie. Nu mai puţin de 18 unităţi şcolare, toate din mediul rural, nu au obţinut autorizaţia sanitară şi mai sunt doar câteva zile până la începerea unui nou an şcolar. Singurele soluţii la care au apelat autorităţile au fost acelea de a insista pe igienizarea toaletelor, aflate în curtea respectivelor unităţi de învăţământ, şi pe verificarea apei din rezervoarele amenajate acolo. De asemenea, unele unităţi deţin spaţii necorespunzătoare pentru depozitarea produselor lactate şi de panificaţie pe care urmează să le primească şcolarii pe întreg parcursul anului şcolar.
Cu toate acestea, Guvernul se pregăteşte să pună în aplicare o idee mai veche: digitalizarea şcolii româneşti. Recent, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, declara că manualele digitale sunt soluţia optimă pentru a uşura ghiozdanele şcolarilor, mult prea grele pentru cei de vârst