Actualizând evenimentele, Rosa Brooks, profesoară de Drept la Georgetown University, conturează o perspectivă asupra situaţiei reale a Statelor Unite la nivel naţional şi internaţional pentru ForeignPolicy.com.
Aceasta recunoaşte că orice alegere făcută de statul american în privinţa Siriei, Egiptului şi, în ansamblu, în privinţa Primăverii Arabe presupune compromisuri şi afectează poziţia preşedintelui Obama, a cărui credibilitate riscă foarte mult.
Brooks propune demitizarea rolului providenţial al Statelor Unite ale Americii. În primul rând, aceasta accentuează problema statului american ca un „efect Lake Wobegon”. Supraestimându-se, nu acţionează corespunzător pe scena internaţională, unde nu poate rezolva toate problemele pe cont propriu. Pentru aceste dificultăţi, ea propune o privire spre interior, adică spre problemele naţionale.
În timp ce Statele Unite încearcă să îşi păstreze rolul justiţiar, impactul real al actora este unul slăbit, defăimat. Astfel, scrie Rosa Brooks pentru Foreign Policy, în loc să se aloce sume imense de bani pe chestiuni compromiţătoare şi în locul unor distrugeri de mare anvergură pentru un ţel idealist, o abordare onestă ar fi mult mai profitabilă.
Însă preşedintele nu poate pune cărţile pe masă în timp ce trăieşte într-un tărâm al stimei de sine. Totuşi, profesoara recomandă acest lucru, care ar îmbunătăţi situaţia statului american şi la nivel internaţional, dar ar veni cu următorul cost – discreditarea totală a preşedintelui de către cetăţeni entuziasmaţi de un cult al triumfului.
În concluzie, onestie, nu izolare; abordare realistă, nu complet inofensivă.
Ana Iunona Mavlea - Intern Foreign Policy