Fiecare dintre noi producem ceva, în fiecare zi, fără să conştientizăm acest fapt. Suntem producători de gunoi. Ce se întâmplă cu deşeurile menajere după ce ajung în pubelele de gunoi, pe puţini ne interesează, însă pe mulţi ne preocupă curăţenia. Despre acest aspect şi despre altele referitoare la depozitarea deşeurilor menajere şi reciclabile, am discutat cu Viorel Profiroiu, directorul SC CUP Salubritate SRL, societate aflată în subordinea Primăriei municipiului Focşani.
Directorul de la Salubritate ne-a spus că, de multe ori, oamenii confundă curăţenia stradală cu colectarea deşeurilor, specificând faptul că societate pe care o conduce nu se ocupă de salubritatea stradală, ci doar de colectarea deşeurilor menajere şi a celor reciclabile, din pubele. Viorel Profiroiu ne-a vorbit şi despre modul în care ar putea fi împiedicaţi boschetarii să mai controbăie prin gunoaiele din pubele, prin introducerea unui sistemelectronic, însă extrem de costisitor.
Am aflat şi faptul că SC CUP Salubritate are o maşină de spălat pubele. Pentru că oraşul este împărţit în nouă zone, o dată la nouă zile pubelele de zona dumneavoastră sunt spălate.
De asemenea, am vizitat şi staţia de sortare a deşeurilor de la Goleşti, care a fost dată în folosinţă în octombrie 2010, apoi a fost îmbunătăţită cu alte investiţii. Anul acesta a fost realizată staţia de descărcare, care a fost capitonată împotriva vântului cu bucăţi de pubele, care au ieşit din uz. Anul acesta va fi dată în folosinţă şi o presă orizontală de mare capacitate, pentru presarea materialelor reciclabile, realizată prin forţe proprii de muncitorii de la CUP, fiind proiectată de Viorel Profiroiu, la fel ca şi toată staţia de sortare. Gunoaiele reciclabile sunt selectate şi presate, iar produsul finit este vândut fabricilor producătoare de carton sau pet-uri.