Avansul tehnologic va remodela piaţa locurilor de muncă prin automatizarea unor procese industriale care până acum erau îndeplinite de forţa de muncă umană, scrie Business Insider.
Problema urgentă care se ridică este cum vor afecta roboţii locurile de muncă.
Pe de-o parte, cei mai optimişti sunt de părere că deşi noile tehnologii ridică întotdeauna îngrijorarea că joburile din industrie vor fi afectate, totuşi aceşti muncitori se vor reprofila şi per ansamblu, productivitatea întregului sector va creşte.
Pe de altă parte, sunt cei care spun că roboţii vor afecta muncitorii pe termen lung. Profesorii americani David H. Autor şi David Dorn susţin într-un articol publicat în New York Times că tehnologia distruge clasa mijlocie a forţei de muncă.
Şi nu este vorba numai de faptul că roboţii desfiinţează locuri de muncă, dar creează o discrepanţă între două clase de joburi: cele de top, unde se foloseşte creativitatea umană şi cunoştinţele pentru a îmbunătăţi eficienţa computerelor şi cele de jos, care există nu pentru că presupun calificare înaltă, ci pentru că nu pot fi automatizate (menaj, transporturi, etc.).
În acest context, întrebarea care se naşte este ce fel de joburi vor supravieţui revoluţiei roboţilor?
Autor şi Dorn sunt de părere că joburile care vor supravieţui automatizării computerizate vor fi cele care necesită cunoştinţe tehnice modeste şi flexibilitate.
„Prevedem că joburile de clasă mijlocie care vor rezista sunt cele care combină sarcinile tehnice de rutină cu cele abstracte şi manuale în care muncitorii au avantajul comparativ – aptitudini de interacţiune interpersonală, flexibilitate şi de rezolvare a problemelor”, au apreciat cercetătorii.
Printre joburile care vor supravieşui revoluţiei roboţilor, cei doi profesori americani au enumerat serviciile medicale paraprofesionale, vânzătorii şi repara