Şeful Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, baron local al PNL, căruia o parte dintre supuşi îi spun Împăratul, a avut parte de o ascensiune politică remarcabilă, mai ales prin viteza ei, deşi e destul de greu să-i găseşti vreun merit special pentru asta. Mai curând, explicaţia poate fi găsită în rădăcinile de business ale clanului Ţurcanu, bine ancorate în industria alimentară şi în agricultură. Banii tatălui par să-i fi deschis calea spre politica înaltă lui Florin Ţurcanu, ca de altfel şi fratelui său, Mihai Ţurcanu, fost şef suprem la ANSVSA.
Şeful CJ Botoşani a absolvit Facultatea de Studii Juridice din cadrul Universităţii Ecologie „Dimitrie Cantemir” din Iaşi, în 2005, la 15 ani de la terminarea Liceului Agroindustrial Şendriceni, în 1990, specializarea sa de bază fiind aceea de asistent veterinar.
Dacă până în 1996 el a lucrat ceea ce învăţase, adică asistent veterinar în comuna Lunca, odată cu intrarea sa în PNL, în 1997, lucrurile s-au schimbat radical pentru Ţurcanu. Între 2000 şi 2004, el a fost viceprimar în comuna natală, Suliţa, iar mai apoi s-a aciuat pe lângă parlamentarul Liviu Câmpanu, pe atunci liberal, al cărui şef de cabinet parlamentar a fost în perioada 2004-2006. Din 2007, el a devenit secretar al Cancelariei prefectului Botoşani, iar în 2008 a avansat vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Mai apoi, Florin Ţurcanu a fost deputat în Parlamentul României, în perioada 2008-2012, unde a avut 25 de iniţiative legislative, dintre care 15 respinse definitiv. În plan politic, din 2000 până în 2004, Florin Ţurcanu a fost preşedintele organizaţiei PNL Suliţa, în perioada 2006-2008 a fost secretar coordonator al PNL Botoşani, iar în prezent este şeful local al partidului.
Locul de deputat, transmis în familie
Potrivit declaraţiei sale de avere, publicată pe site-ul Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu benefic