Pe fondul unei creşteri economice slabe şi a unui deficit bugetar în creştere, ţara scandinavă intenţionează să reducă cheltuielile sociale.
Obişnuiţi cu ajutoare de şomaj generoase şi cu servicii de educaţie şi sănătate finanţate de stat, danezii vor trebui să înveţe că aceste privilegii au costul lor, a declarat, vineri, ministrul de Finanţe al Danemarcei, Bjarne Corydon, care intenţionează să reducă cheltuielile sociale. „Trăim într-o lume unde competiţia pentru locuri de muncă este globală. Orice ministru de Finanţe care vrea să fie luat în serios trebuie să recunoască această realitate. Se impune modernizarea statului social“, a mai afirmat Corydon, potrivit Bloomberg.
Săptămâna trecută, Danemarca şi-a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru acest an, după ce în primul semestru a înregistrat o contracţie de 0,2%. Astfel, pentru a păstra respectul investitorilor, Corydon susţine că e nevoie ca cheltuielile sociale să fie reduse.
Muncă puţină, remuneraţie mare
Teama ministrului de Finanţe este îndreptăţită, în condiţiile în care danezii lucrează mai puţin, dar câştigă mai mult decât cetăţenii altor ţări cu economii dezvoltate. Aşadar, în momentul de faţă, provocarea pentru guvernul de la Copenhaga este să asigure competivitatea ţării faţă de alte popoare care lucrează mai mult pe mai puţini bani.
În perioada 2000-2012, numărul mediu de ore de muncă a scăzut în Danemarca cu 8%, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltate Economică (OCDE). În medie, danezii au muncit anul trecut 1.431 de ore, cu aproape un sfert mai puţin decât cetăţenii celorlalte state dezvoltate din OCDE. De asemenea, în vreme ce în principalele ţări concurente costul forţei de muncă a crescut cu doar 11%, în Danemarca acest procent a ajuns la 30%.
Şomerii, mai bogaţi ca muncitorii
Marţi, ministerul Economiei de l