Poliţiştii au prezentat bilanţul sezonului estival. Vestea cea mai bună: nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor sau viol, comisă asupra turiştilor. Nici măcar o tentativă de omor. Poliţiştii au realizat şi un sondaj în rândul turiştilor. 79% dintre aceştia au precizat că se simt în siguranţă, în timp ce doar 21% dintre respondenţi consideră că nu se simt în siguranţă pe litoralul Mării Negre. ”S-au înregistrat scăderi la infracţiunile de vătămare corporală, furturi de auto, furturi din societăţi comerciale şi furturi din buzunare şi genţi”, a declarat comisarul şef Constantin Dancu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Acest lucru s-a întâmplat deşi poliţiştii constănţeni au fost ajutaţi de mai puţini colegi din ţară. Numai 180 de angajaţi ai IGPR au fost detaşaţi pe litoral. Practic, acest lucru înseamnă o reducere la jumătate. Au avut totuşi sprijinul a 400 de jandarmi şi angajaţii de la Garda de Coastă.
147.000 de turişti pe zi, în medie
Media zilnică a turiştilor în sezonul estival 2013 a fost de 147.000 de persoane, aproximativ egală cu cea de anul trecut, cu menţiunea că, în perioda 7-18 august a.c., media a fost de peste 200.000 de turişti/zi în locurile de cazare omologate.
În aceste condiţii, dispozitivele de siguranţă publică şi patrulare au fost suplimentate, pentru a asigura o prezenţă mai activă în stradă şi o intervenţie mai eficientă la sesizările primite direct de la cetăţeni sau prin SNUAU 112.
Motivul principal al furturilor
Din analiza infracţiunilor de furt comise de pe plajă şi din camerele de hotel, a reieşit faptul că, cele mai multe au fost comise pe fondul neglijenţei turiştilor. Sub coordonarea Direcţiilor de linie din cadrul I.G.P.R., s-au desfăşurat 1.056 de acţiuni şi controale pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat şi a faptelor cu violenţă, f