Un special proiect iniţiat de către primăria Aninoasa, prezentat administraţiei judeţene, a primit girul acesteia încă din luna iulie. Este vorba despre un complex de manifestări dedicate împlinirii a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a marelui Voievod Mihai Viteazul. Evenimentul are la bază asocierea dintre Primăria comunei Aninoasa şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgoviştei. Ideea iniţierii acestei manifestări a pornit de la faptul că, la Mănăstirea Dealu se află capul Marelui Voievod. Proiectul va debuta cu un pelerinaj, ce va avea ca punct de plecare locul unde se află capul domnitorului, va continua cu locul naşterii acestuia, locurile unde s-au purtat bătălii importante, Alba Iulia – locul primei Uniri, Câmpia Turzii – locul unde a fost asasinat şi se va finaliza cu întoarcerea în punctul de unde s-a plecat. În toate aceste locuri caravana va duce Flacăra Unirii. Această flacără va rămâne până pe data de 20 septembrie la Mănăstirea Dealu.
Pe data de 20 va fi coborâtă, iar focul va fi distribuit la peste 100 de torţe. Se va face o incursiune cu fanfara militară şi călăreţii, până în centrul Târgoviştei unde va avea loc un mega spectacol la care îşi vor da concursul cei mai mari solişti de muzică populară ai ţării, sub acompanimentul Orchestrei Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Botgros.
“Acum se lucrează la finalizarea proiectului. Vrem să conştientizăm românii privind spiritul istoric, cultural, vrem să scoatem în evidenţă ideea de unitate şi de credinţă în victoria raţiunii în faţa suficienţei şi urcarea pe tron a marelui Voievod Mihai Viteazul. Este o chestiune de datorie şi de onoare”, a declarat Constantin Maricescu, primarul comunei Aninoasa.
Organizatorul pelerinajului Flacăra Unirii este Constantin Maricescu în calitate de primar, regia artistică şi prezentările vor fi făcute de