* Aproximativ jumătate din sumă va fi asigurată din emisiuni de obligaţiuni
* Printre obiective: creşterea profitului brut la 80 milioane lei în 2017
Acţionarii Transelectrica sunt convocaţi pe 30 septembrie pentru a aproba Planul de Administrare propus de membrii Consiliului de Supraveghere selectaţi în baza ordonanţei privind implementarea managementului profesionist în companiile de stat.
Strategia operaţională avută în vedere de către Consiliul de Supraveghere al Transelectrica (format din Ion Toni Teau, Ovidiu Artopolescu, Radu Bugică, Ciprian Diaconu, Carmen Neagu, Andrei Pogonaru şi Dan Sandu) se bazează pe scăderea constantă a cheltuielilor operaţionale (în special cele cu mentenanţa şi reparaţiile), pe fondul programului de investiţii accelerat în vederea modernizării şi retehnologizării reţelei de transport.
În planul de administrare se arată: "Tendinţa de scădere a bazei de active reglementate (BAR), manifestată pe durata ultimilor ani, va continua şi pe durata primilor doi ani de mandat (2014-2015) din cauza nivelului redus al investiţiilor din ultimii ani. Efortul investiţional sporit, luat în calcul de către Consiliul de Supraveghere, va produce efecte abia în a doua jumătate a mandatului (2016-2017) datorită duratei mari de execuţie a proiectelor de investiţii. Introducerea de echipamente performante, pe lângă faptul că asigură un grad sporit de fiabilitate şi siguranţă în exploatare, are avantajul reducerii cheltuielilor operaţionale cu reparaţiile, personalul şi pierderile tehnologice".
Pe durata celor patru ani de mandat (2014-2017) a administratorilor profesionişti, aceştia îşi propun un plan de investiţii de peste 2,2 miliarde lei - nivel cu peste 50% mai mare decât cel realizat în perioada 2009-2012. "Astfel, cu toate că atât veniturile, cât şi cheltuielile operaţionale ale Transelectrica rămân la un nivel aproxima