Rectificarea bugetară n-a adus bani spitalelor, cum se ştia, de altfel, în schimb farmaciştii se bazează acum pe un grafic de plată, iar celelalte domenii primesc ceva firimituri.
Spitalele se vor descurca cu banii pe care îi au şi cu cei pe care s-au angajat să îi producă, aşteptata rectificare bugetară aducând doar pe ici-pe colo speranţe de mai bine. Deşi prin contract ultimele trei luni sunt descoperite, spitalele vor primi pentru octombrie diferenţa de 10% din bugetul anual, în noiembrie se speră ca banii de salarii să se asigure din rezervele CJAS, iar pentru decembrie, cel mai probabil, decontările se vor face din bugetul anului viitor.
Farmaciştii sunt singurii care au certititudini cu privire la recuperarea sumelor, ministerul angajându-se să facă plăţi conform unui grafic. Astfel, în septembrie se achită pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală facturile aferente lunilor noiembrie 2012 şi mai 2013, iar pentru medicamentele şi materiale sanitare pe programe de sănătate - lunile martie 2013 şi iunie 2013. În luna următoare se continuă pentru medicamentele gratuite şi compensate plata pentru decembrie 2012 şi iunie 2013, în timp ce pentru programe se achită iulie 2013. Plăţile vor fi făcute în acelaşi ritm până la sfârşitul anului, aşa încât cheltuielile pe programe să fie decontate la zi, iar anul viitor să se ajungă în acelaşi stadiu şi cu datoriile pentru reţetele gratuite şi compensate.
Conform declaraţiei preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Florin Ciocan, bugetul a fost rectificat şi în favoarea medicilor de familie, care primesc pentru ultimele patru luni încă 20 miliarde lei vechi, policlinici - 2,1 miliarde lei vechi, analize de laborator - 3,5 miliarde lei vechi, servicii de recuperare medicală - 450 milioane lei vechi, îngrijiri medicale la domiciliu - jumătate de miliard lei vechi, iar dis