Dupa ani de zile in care inceperea gradinitei dadea multa bataie de cap parintilor, insemnand multa alergatura si teama ca cel mic nu va prinde un loc la unitatea de langa bloc, anul acesta lucrurile par sa se fi calmat. Introducerea clasei pregatitoare a mai scazut presiunea de pe gradinite, iar la particular merg in mare parte cei care isi doresc si isi permit asta.
In Bucuresti exista 120 de gradinite de stat, cu personalitate juridica, cu o capacitate de aproximativ 33.000 de locuri.
"Introducerea clasei pregatitoare la scoala este benefica pentru ca a scazut din presiunea din fiecare an a sistemului prescolar. Astfel, 8.000-9.000 au trecut in acest sistem si au eliberat gradinitele. Mutarea clasei pregatitoare a creat o normalitate", a declarat pentru Wall-Street.ro profesorul Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).
Inspectorul general scolar al Capitalei Constantin Traistaru declara, la inceputul lunii aprilie, ca in anul scolar 2013-2014 vor fi, la clasa pregatitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru invatamantul privat.
Potrivit lui Marian Banu, gradinitele de stat din Romania dispun de una dintre cele mai bune programe din Europa si sunt in top in ceea ce priveste rata de cuprindere a copiilor.
"Nu as da gradinitele de stat de cele de la privat. La gradinitele de stat costurile nu depasesc 13-14 lei pe zi pentru masele unui copil, iar cei care vor optionale, ca engleza sau dans, nu platesc mai mult de 100-200 de lei pe luna. Multe state cu traditie nu dispun de programa din gradinitele noastre si nu au rata noastra de cuprindere", a adauga acesta.
Marian Banu recunoste ca sistemul prescolar se confrunta inca cu o problema importanta, aceea a neacoperirii unor zone din Bucuresti.
"Raspandirea invatamantului prescolar este neeficienta in unele