Programul de ucenicie pentru tineri este considerat a fi cea mai importanta arma a Germaniei in lupta impotriva somajului in randul tinerilor. Mai mult de 65% dintre germani isi incep cariera cu un stagiu de ucenicie.
Rata somajului in randul tinerilor este de 7,5% in Germania, cea mai scazuta din Europa si insignifianta comparativ cu situatia din Spania si Grecia, unde unu din doi tineri nu are un loc de munca. La nivelul Uniunii Europene, 5,51 de milioane de persoane cu varste mai mici de 25 de ani sunt somere.
Liderii europeni au pus la bataie 8 miliarde de euro pentru a lupta impotriva acestui fenomen ingrijorator, iar sistemul de invatamant dual al Germaniei a fost mentionat cu ocazia discutiile pe aceasta tema ca fiind o posibila modalitate de rezolvare a problemei.
De ce Obama vrea ca SUA sa semene mai mult cu Germania
Mai exact, programul guvernamental german combina perioada de practica cu educatia vocationala la nivel liceal sau universitar. Prin programele de ucenicie, se asigura dezvoltarea abilitatilor practice ale tinerilor in cadrul organizatiilor.
"Avantajul pentru tineri este ca au sanse ridicate de angajare, iar pentru companii - ne instruim propriii angajati pentru viitor. Peste 80% (dintre ucenici - n.red.) raman in cadrul companiei, fiind angajati pe termen lung", a spus Martin Stoeckmann, seful centrului pentru educatie si instruiere al Siemens, pentru CNBC.
Acest sistem ajuta si economia Germaniei, sustin specialistii.
Romanii nu sunt "imigranti ai saraciei" in Germania, ei chiar ajuta economia
"Germania este aproape de ocuparea completa a fortei de munca in acest moment, iar programele de ucenicie au contribuit in mod evident la crestere - schemele de ucenicie functioneaza foarte bine in firmele mici si mijlocii, deoarece furnizeaza forta de munca ief