Fratele marelui om politic si explorator roman Dimitrie Ghika – Comanesti – (a carui fosta resedinta de vara este frumosul palat din Comanesti transformat intr-un muzeu ce-i poarta azi numele), a fost la randu-i, una dintre prezentele luminoase ale vietii spirituale, beatificat de Biserica Catolica, sâmbata, 31 august a.c., fapt menit a-i recunoaste martiriul pentru credinta. Este vorba despre monseniorul Vladimir Ghika, nepotul ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Ghika Voda (1849-1856). Provenit dintr-o familie princiara ortodoxa, convertit mai apoi la catolicism, Vladimir Ghika a fost primul preot român din vechiul Regat biritual, care a slujit atât în ritul latin, cât si în cel bizantin (cu aprobarea speciala a Papei Pius al XI-lea).
Vladimir Ghika s-a nascut în ziua de Craciun a anului 1873 la Constantinopol, în familia de principi care a dat Moldovei si Valahiei nu mai putin de zece domnitori. A fost botezat si miruit în Biserica Ortodoxa, iar in anul 1878 este trimis la scoala în Franta, la Toulouse, fiind lasat în grija unei familii protestante, ceea ce ii va influeta educatia si practica religioasa, intrucat în zona nu exista nicio biserica ortodoxa. Ajunge mai apoi la Paris, unde va urma Facultatea de Stiinte Politice; în paralel va frecventa cursuri de medicina, botanica, arta, litere, filosofie, istorie si drept. La Roma va studia filosofia si teologia la Colegiul dominican Sfântul Toma, dupa care, in 1902, va intra oficial în Biserica Catolica, lucrand tot restul vietii în favoarea unitatii bisericii.
Vladimir Ghika a fost unul dintre cei care a pus in practica idealuri caritative nemaiintalnite in Romania pana la acea data: le-a adus la Bucuresti pe surorile Sfântului Vicentiu de Paul si impreuna cu ele a pus bazele primului dispensar gratuit pentru saraci, a creat un serviciu de ambulante pentru victimele Rascoalei din 1907