O combinaţie dintre două medicamente - unul viral, folosit pe scară largă, şi unul experimental - a vindecat 70% dintre bolnavii de hepatită C implicaţi într-un studiu clinic.
Cea de-a doua fază a studiului clinic a analizat eficienţa şi siguranţa folosirii noului medicament, realizat din sofosbuvir - o moleculă experimentală - şi antiviralul ribavirin. Noul medicament a fost administrat pe cale orală şi, după utilizarea lui, s-a constatat o îmbunătăţire semnificativă în comparaţie cu tratamentul clasic cu interferon-alpha, care are ca efecte secundare depresia, simptome de gripă şi anemie.
Timp de şase luni, 10 pacienţi cu afecţiuni moderate ale ficatului au fost trataţi zilnic cu 400 de miligrame de sofosbuvir şi doze de ribavirin stabilite în funcţie de masa corporală a fiecărui pacient. La finalul perioadei de teste clinice, nouă din cei 10 pacienţi care au urmat regimul medicamentos nu mai prezentau urme de virus C în organism.
Potrivit lui Shyamasundaran Kottilil de la Institutul Naţional de Sănătate, coordonatorul studiului, un pacient este considerat vindecat de hepatită C dacă, timp de 12 săptămâni, în organismul lui virusul C nu mai este detectabil.
Astfel, concluzia cercetătorilor este că, administrarea timp de şase luni a medicamentului dezvoltat de laboratorul american Gilead permite o rată de vindecare de 70%, tratamentul fiind bine tolerat de organism.