34 de şcoli din judeţ vor introduce un opţional de Educaţie financiară pentru clasele a III-a şi a IV-a.
Anul şcolar vine cu noutăţi pentru elevii din clasele primare. Aceştia vor avea la dispoziţie încă trei discipline noi de studiat, din categoria opţionalelor. Este vorba despre: Educaţie pentru societate, Filosofie pentru copii și Educaţie financiară. Ministrul Remus Pricopie a aprobat luni, 27 august, introducerea acestor manuale în programa şcolară. Începând cu clasa pregătitoare şi până la clasa a doua, cei mici vor putea studia disciplina Educaţie pentru societate, la care vor învăţa elemente de conduită morală şi civică şi cum se aplică acestea în viaţa reală. În clasele a III-a şi a IV-a, elevii vor studia Educaţia financiară, materie la care vor fi predate elemente de educare a consumatorului. În aceiaşi doi ani de şcoală, cei mici mai au la dispoziţie Filosofia pentru copii, o materie care îi va ajuta să-şi susţină un punct de vedere sau să respecte părerile diferite. Școlile pot decide dacă vor introduce aceste noi discipline în programa lor.
Programa pentru “Educaţie financiară” răspunde unei iniţiative dezvoltate de Comisia Europeană în toate statele membre ale Uniunii Europene şi îşi propune educarea consumatorului şi dezvoltarea receptivităţii elevilor pentru domeniul financiar. Programa pentru această disciplină a fost elaborată în colaborare cu serviciul de educaţie al Băncii Naţionale Române, care a pilotat cursurile pentru această disciplină în mai multe unităţi şcolare încă din anul şcolar 2010- 2011.
“Aceste discipline sunt în ofertă, rămâne la decizia conducerii şcolii şi a fiecărui învăţător în parte dacă se studiază sau nu. Pentru disciplina Educaţie financiară am avut încă din luna mai solicitări din 34 de şcoli din judeţ, pentru 1.692 de copii, care voiau să introducă acest opţional, la acel moment fiind pilotat de Banca