Mişcarea este esenţială pentru oricine, dar mai ales pentru femeile trecute de 60 de ani, care, pe fondul modificărilor hormonale, se îngraşă şi sunt predispuse unei serii întregi de afecţiuni dacă rămân sedentare. De altfel, este foarte simplu să-şi îmbunătăţească semnificativ rezistenţa şi forţa, arată un nou studiu.
„Una dintre cele mai mari piedici în începerea unui program de exerciţii fizice în cazul femeilor de peste 60 de ani este aderenţa, le este greu să se ţină de un astfel de program şi preferă să nici nu-l înceapă. De multe ori, piedica o creează chiar specialiştii care recomandă un program de mişcare de cel puţin trei ori pe săptămână“, spune profesorul Gordon Fisher, de la Departamentul de Studii Umane al Facultăţii de Educaţie Fizică al Universităţii Alabama din Birmingham.
De aici a venit ideea studiului echipei de cercetători condusă de Fisher, cu scopul de a indica de câtă mişcare au nevoie femeile de peste 60 de ani. Cercetarea, publicată în „Journal of Strength and Conditioning Research“ a demonstrat că după această vârstă, femeile pot obţine rezultate semnificative cu doar o şedinţă pe săptămână de gimnastică aerobică, în combinaţie cu câteva exerciţii de rezistenţă.
De altfel, specialiştii au constatat că acest program urmat timp de 16 săptămâni a crescut tonusul muscular, a îmbunătăţit starea sistemului cardiovascular şi a sporit rezistenţa fizică a femeilor participante la studiu.
Tonusul muscular este esenţial pentru femeile de peste 60 de ani, fiindcă reduce riscul de fracturi, foarte mare după menopauză, când majoritatea femeilor suferă de osteoporoză.
„Femeile din studiu nu au scăzut în greutate, deşi forma corpului lor s-a modificat vizibil. De altfel, nu reducerea excesului ponderal era scopul nostru. Totuşi, ele au pierdut din masa de grăsime, iar asta se explică prin faptul că şi-au consolidat mas