În cursul acestei zile, mai multe ONG-uri din România, precum și reprezentanți ai societății civile, și-au manifestat intenția de a ieși în stradă pentru a-și exprima opinia referitoare la controversatul proiect Roșia Montană.
Printre orașele în care s-au anunțat deja manifestații începând cu ora 17.00 se numără și Timișoara.
Pe contul de Facebook care a anunțat organizarea mișcării de protest de duminică, 1 septembrie a.c. din Piața Operei din Timișoara și-au anunțat prezența până în acest moment aproape 800 de persoane.
“1 septembrie 2013 este Zi de lupta împotriva cianurii și fracturării! Facem un apel către cei care vor ieși duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitați că România se află acum sub asediu! Roșia Montană și Bârladul reprezintă stâlpii de rezistență! Să ne facem ambele mesaje auzite, de peste tot! SOLIDARITATE!!!”,
este precizat în mesajul lansat pe contul de Facebook de organizatorii protestului.
Proteste similare au avut deja loc în cursul serii trecute la Bruxelles și s-au anunțat, de asemenea, manifestări în decursul zilei de astăzi la Chișinău.
Proiectul Roșia Montană, măr al discordiei pentru autoritățile române
Discuțiile pe marginea proiectului Roșia Montană s-au iscat din nou cu intensitate maximă în cursul săptămânii care tocmai se încheie,întrucât marți a fost aprobat în ședință de Guvern proiectul care îngăduie exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, urmând ca acesta să fie transmis Parlamentului spre aprobare.
Cel puțin suprinzătoare a fost poziția formulată de premierul Victor Ponta cu referire la acest proiect, în condițiile în care acesta a susținut o opinie din perspectiva poziției ocupate ca șef al Executivului și o cu totul altă opinie din poziția sa de deputat în Parlamentul României, precizând că votul său de deputat va merge împotriva pro