Fostul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, aflat în arest din 3 iulie când a fost destituit de armată, va fi judecat pentru "instigare la crimă", a anunţat duminică Parchetul egiptean într-un comunicat fără a preciza o dată a procesului.
Acuzaţiile aduse fac referire la violenţele din decembrie 2012 care au avut loc în apropierea palatului prezidenţial din Cairo când cel puţin şapte persoane au fost ucise în urma ciocnirilor dintre protestatari şi susţinătorii lui Morsi.
Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în faţa palatului prezidenţial din Cairo în noaptea de 4 decembrie 2012 în semn de protest faţă de decretele lui Morsi pe care nemulţumiţii le considerau drept mijloace de sporire a puterilor preşedintelui şi că facilitau modificarea constituţiei Egiptului.
De asemenea, duminică mass-media guvernamentală a anunţat că o ancheta a demonstrat că Morsi a cerut Gărzii Republicane şi ministrului responsabil de forţele de securitate să îndepărteze protestatarii din 4 decembrie 2012, dar aceştia au refuzat. Ulterior, consilierii lui Morsi au chemat simpatizanţii Fraţiei Musulmane pentru a rezolva problema dispersării protestatarilor.
Alături de Morsi, în acest proces vor fi judecaţi şi alţi 14 membri ai Frăţiei Musulmane care au acelaşi cap de acuzare.
Mohamed Morsi este ţinut în arest într-o locaţie secretă din ziua în care a fost demis.
Cei mai importanţi lideri ai Frăţiei Musulmane, printre care conducătorul lor suprem Mohamed Badie, trebuie de asemenea să răspundă pentru moartea mai multor manifestanţi anti-Morsi, de data acesta pentru adunările de la 30 iunie 2013.